miercuri, 3 ianuarie 2018

Grupul de Reflecţie pentru Ediţii Critice



În urma întâlnirii din cadrul Colocviului de Toamnă al Filialei Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a USR, care a avut loc în data de 22 noiembrie 2017 în Sala Perpessicius a Muzeului Naţional al Literaturii Române, care a avut ca temă „Ediţiile critice şi starea culturii române” s-a constituit, la sugestia d-lui Nicolae Georgescu un Grup de Reflecţie pentru Ediţiile Critice.
Acesta va funcţiona pe lângă Filiala de Critică, se va întruni, în principiu, de două ori pe an, va analiza situaţia efectivă a ediţiilor critice şi va face recomandări privind bunele practici în materie sau privind adoptarea unor programe care să fie incluse în strategia editorială, publicistică, organizatorică etc.
S-a vorbit, de asemenea, despre nevoia stringentă de punere la punct a unei baze de date complete, pe autori, rezultate din parcurgerea exhaustivă a publicaţiilor aflate în fondul Bibliotecii Academiei Române, ca şi în fondurile unor biblioteci din ţară, bază de date indispensabilă editorilor în realizarea integralelor critice. Soluţii pentru această activitate laborioasă şi, deocamdată, din păcate, nefinanţată şi neîncurajată, urmează să fie identificate.
Grupul de Reflecţie privind Ediţiile Critice va fi coordonat, în urma unei propuneri a d-lui Valeriu Râpeanu, de un comitet format din d-nii Ioan Adam, Nicolae Bârna, Lucian Chişu, Mircea Coloşenco, Nicolae Georgescu şi Radu Voinescu.
La întruniri va putea participa oricine este interesat de evoluţia şi perfecţionarea acestui domeniu: editori, critici, jurnalişti, funcţionari de stat din domeniul cărţii ş.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu