joi, 23 martie 2023

In memoriam A.Gh. Olteanu

   S-a stins din viață, în data de 22 martie, folcloristul, criticul literar, autorul de manuale A.Gh. Olteanu.
   S-a născut la 9 iunie 1939 în comuna Mireş, judeţul Prahova. A fost absolvent al Facultății de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pe care a urmat-o între anii 1961-1966. În 1977 a dobândit titlul de doctor al Universității din București, cu o teză despre retorica liricii orale românești, sub îndrumarea profesorului Mihai Pop. 
   Între anii 1966 și 1969 a fost preparator şi apoi asistent la catedra de folclor a Facultății de Filologie, transferându-se, în 1969, ca profesor la Liceul Colegiul Național „Cantemir-Vodă” unde a funcționat până în 2004, la pensionare, conducând instituția în calitate de director între anii 1998-2002. A fost, de asemenea, o vreme, inspector şcolar de specialitate la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.  
 A debutat ]n 1968, în revista „Folclor literar”, care apărea la Timişoara. De-a lungul anilor, a colaborat la „Limbă şi literatură”, „Limbă şi literatură română”, „România literară”, „Cultura”, „Cahiers roumaines d’etudes literaires”, Radiodifuziunea Română, „Pro Saeculum” (Focşani), „Litere” (Târgovişte), „Proverbium Dacoromania” (Drobeta Turnu-Severin), „Vatra Veche” (Târgu Mureş), „Gând românesc” (Alba-Iulia) și altele.
Dintre cărțile publicate, sunt de amintit: Structurile retorice ale liricii orale româneşti; Folclor şi literatură cultă; Reflexe folclorice în literatura cultă; Perenitatea textului literar; Şcoala şi literatura; Din păţaniile unui profesor; 66 de poeme interpretate; Glose pe marginea cărţilor - 3 volume.A realizat antologii și ediții din Mihai Eminescu și Mihail Sadoveanu, de asemenea, de basme populare românești (alături de Iordan Datcu și N. Constantinescu).
 A fost co-autor al mai multor manuale de limba și literatura română.
Pentru activitatea sa a fost răsplătit, în 2009, cu Premiul „Perpessicius” al Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Prin dispariția lui A.Gh. Olteanu, istoriografia noastră literară, didactica limbii române suferă o dureroasă pierdere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu