marți, 9 mai 2023

In memoriam Ileana Corbea

A încetat din viață, în ziua de 9 mai, istoricul literar și jurnalistul Ileana Corbea Florescu.
S-a născut la 1 februarie 1942, la București. A absolvit cursurile Facultății de Litere a Universității din București, devenind apoi jurnalist al Radioului, după 1990 fiind realizator la Radio România Cultural, cu activitate axată pe abordarea unor teme și subiecte de istorie literară prin evocări, interviuri, dezbateri.
A participat, alături de soțul său, criticul și istoricul literar Nicolae Florescu, la reînființarea, în 1990, a revistei lui G. Călinescu „Jurnalul literar” și a Editurii cu același nume. După dispariția, în noiembrie 2013, a lui Nicolae Florescu, a continuat, pe propria cheltuială, să editeze revista, dedicată în principal valorificării exilului literar românesc, dar și a moștenirii literare din țară. S-a ocupat, de asemenea, de publicarea studiilor și lucrărilor rămase în manuscris de la soțul său, precum și de îngrijirea volumului postum al acestuia: ...în numele celor proscriși (2021).
Împreună cu Nicolae Florescu a semnat seria de trei volume Biografii posibile (1973,1976,1984) și Resemnarea cavalerilor. Reevaluări critice şi memorialistice ale literaturii exilului (2002).
A publicat și în nume propriu: volumul Convorbiri peste timp (2003).
Rămâne impresionant devotamentul cu care s-a dedicat slujirii memoriei exilului nostru literar, menținerii în atenția publicului radio, a criticilor, istoricilor literari,și cititorilor interesați a contribuțiilor și corespondenței semnificative a celor care au fost nevoiți să trăiască după 1945 departe de granițele țării pe care au iubit-o, eforturile susținute și eficiente de readucere în spațiul nostru cultural a unor repere ale spiritualității noastre, întreagă această activitate meritând stima și aprecierea breslei și a publicului larg.
Dispariția Ilenei Corbea Florescu reprezintă o pierdere dureroasă pentru istoriografia noastră literară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu