luni, 25 noiembrie 2024

Cărțile colegilor noștri

 

 Stan V. Cristea, Eminescu și Teleormanul, Un caz pentru istoria literară
Ediția a doua, revăzută și adăugită, Editura Aius, Craiova, 2024
 

Andrei Vieru, Elogiul trădării, Mic tratat de traducere și interpretare
Editura Vremea, București, 2024

Ana Dobre, Nicolae Tzone. O fenomenologie poetică/ viața cealaltă și moartea cealaltă, Editura Vinea, București, 2024

Mioara Bahna, Din marmura soclurilor, Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, Volumul V, Editura Junimea, Iași, 2024

miercuri, 20 noiembrie 2024

Cozeriile Criticii - noiembrie 2024

   În ziua de 20 noiembrie 2024 s-a desfășurat a patra ediție din acest an a întâlnirilor din ciclul „Cozeriile Criticii”. Tema pusă în discuție a fost „Complexitatea literaturii”, cu un pandant explicit formulat: „Răspunsul criticii”.
  Au prezentat comunicări Adrian Niță („Rațiune și spirit la Michel Houellebecq”) și Radu Voinescu („Niveluri de complexitate ale literaturii. Realizare și interpretare”).
În marginea acestora, ca și în aria generală a temei, au intervenit, în cadrul unor dezbateri alerte, introducând puncte de vedere nu de puține ori surprinzătoare, cu accente puse și asupra unor momente în care nici literatura, dar nici comentariul nu strălucesc, căutând să fixeze o parte dintre multiplele fațete ale fenomenului, cu legături în literatura de ieri și de azi, română și universală, precum și câteva dintre modalitățile în care critica actuală se manifestă în câmpul literar contemporan: Gelu Negrea, Ion Bogdan Lefter, Georgeta Adam, Gheorghe Lăzărescu, Mihai Zamfir, Iulian Băicuș, Mioara Bahna, Marin Iancu, Andrei Vieru.
   Mihail Gălățanu invitat din partea Filialei București – Poezie și Nicolae Tzone, din partea Filialei Iași, s-au exprimat, cu multe note personale, din perspectiva așteptărilor pe care scriitorii le au de la critica literară, îndeosebi de la foiletonul de întâmpinare, ca și de la studiile critice de mai mare anvergură ce abordează opera autorilor noștri de azi, atrăgând atenția că nu trebuie pierdută din vedere dimensiunea morală ce trebuie să caracterizeze atitudinea și demersul critic, acestea făcând intrinsec parte din paradigma credibilității pe care trebuie să le atingă și să le mențină un critic sau altul, critica în general. Au mai luat parte Ana Dobre, Nicolae Mecu, Rodica Lăzărescu, Dan Pavel, Marian Nencescu, Simona Vasilache, Evelyne Maria Croitoru (Filiala București – Poezie), Ileana Popescu Bâldea (Filiala București – Proză).
   Scurte referiri s-au făcut, în completarea dezbaterilor purtate in luna mai la „Cozeriile Criticii”, cu privire la o seamă de aspecte legate de inteligența artificială, creația artistică și critica literară.




Premiile Filialei de Critică pe anul 2023

   În ziua de 20 noiembrie 2024, la sediul Uniunii Scriitorilor din România a avut loc festivitatea de înmânare a premiilor Filialei București – Critică, Eseistică și Istorie Literară pentru anul 2023.
   Juriul, alcătuit din Ioan Adam, Nicolae Bârna, Paul Cernat, Tudorel Urian și Radu Voinescu a hotărât următoarele:
   Premiul Cartea anului (ex aequo): Ana Dobre, pentru volumul Mihail Gălățanu. Radiografia unui iconoclast, apărut la Editura Vinea;
   Premiul Cartea anului (ex aequo). Adrian Niță, pentru volumul Membranele înțelegerii, apărut la Institutul European;
   Premiul Opera Omnia: Mihai Zamfir, pentru întreaga activitate de critic și istoric literar.
   Înmânând diplomele, președintele Filialei, Radu Voinescu, a rostit câte o laudatio, evidențiind punctele principale ale carierei literare a fiecăruia dintre laureați, zăbovind, în mici sinteze ad-hoc, și asupra operei în ansamblu, prin care fiecare s-a afirmat pe scena literară, dar și a volumelor premiate, în particular.
   Au luat parte membri ai Filialei de Critică, precum și invitați de la alte filiale ale Uniunii Scriitorilor: Mihail Gălățanu, de la Filiala București – Poezie, Nicolae Tzone, de la Filiala Iași, Evelyne Maria Croitoru, de la Filiala București – Poezie, Ileana Popescu Bâldea, de la Filiala București – Proză.

vineri, 15 noiembrie 2024