Colocviile de Toamnă

 

Ediţia a III-a
13 noiembrie 2019
Muzeul Naţional al Literaturii Române, Sala Perpessicius

Tema: „Critica românească înainte şi după 1989”,

Moderator: Radu Voinescu, preşedintele Filialei, 

Au intervenit în cadrul dezbaterilor: Radu Voinescu, Iulian Băicuş, Nicolae Georgescu, Nicolae Mecu, Simona Vasilache, Rodica Lazărescu, Mircea Coloşenco, Aureliu Goci, Georgeta Adam, Ion Bogdan Lefter.

Au mai participat: Georgeta Adam, Georgeta Drăghici, Eugenia Ţarălungă, Nicolae Constantinescu, Emil Lungeanu, Nicolae Bârna, Ion Lazu, Titi Damian, Christian Crăciun, Gheorghe Chivu, Cristian Bleotu ş.a.

Manifestarea, care a avut şi scopul unei întâlniri formale anuale a membrilor Filialei de Critică, s-a încheiat cu un cocktail la care au putut fi continuate schimburile de opinii, o parte dintre cei prezenţi făcând, de asemenea, schimb de cărţi din noile apariţii editoriale pe care le-au semnat sau de reviste.



 

Fotografii realizate de Radu Voinescu


Ediţia a II-a
29 noiembrie 2018
Muzeul Naţional al Literaturii Române, Sala Perpessicius
Tema: „Istoriografia şi istoriile literare, azi”.

 Moderator: Radu Voinescu, preşedintele Filialei, 

 Au participat: Ion Bogdan Lefter, Maria-Ana Tupan, Nicolae Constantinescu, Georgeta Drăghici, Teodora Stanciu, Cristian Bleotu, Oana Enăchescu, Eugenia Ţarălungă, Mircea Coloşenco, Mihai Moraru, Ion Lazu ş.a.

 

Ediţia I
22 noiembrie 2017
Muzeul Naţional al Literaturii Române, Sala Perpessicius
Tema: „Ediţiile critice şi starea culturii române”

Moderatori: Radu Voinescu, preşedintele Filialei, Ioan Adam, Nicolae Bârna.
Au participat: Lucian Chişu, Valeriu Râpeanu, Mihai Moraru, Georgeta Adam, Nicolae Scurtu, Nicolae Georgescu, Ion Simuţ, Mircea Coloşenco, Ion Lazu, Eugenia Ţarălungă ş.a.
S-au adoptat următoarele iniţiative:
1. La sugestia d-lui Nicolae Georgescu a fost constituit un Grup de Reflecţie pentru Ediţiile Critice. Acesta va funcţiona pe lângă Filiala de Critică, se va întruni de două ori pe an sau ori de câte ori este nevoie, va analiza situaţia efectivă a ediţiilor critice şi va face propuneri privind bunele practici în materie sau privind adoptarea unor programe care să fie incluse în strategia editorială, publicistică, organizatorică etc. S-a vorbit, de asemenea, despre nevoia stringentă de punere la punct a unei baze de date complete, pe autori, rezultate din parcurgerea integrală a publicaţiilor aflate în fondul Bibliotecii Academiei Române, ca şi în fondurile unor biblioteci din ţară, indispensabile editorilor în realizarea integralelor pe autori. Soluţii pentru această activitate laborioasă şi, deocamdată, nefinanţată, urmează să fie identificate.
2. Grupul de Reflecţie privind Ediţiile Critice va fi coordonat, în urma unei propuneri a d-lui Valeriu Râpeanu, de un comitet format din d-nii Ioan Adam, Nicolae Bârna, Lucian Chişu, Mircea Coloşenco, Nicolae Georgescu şi Radu Voinescu. La întruniri poate participa oricine este interesat de evoluţia şi perfecţionarea acestui domeniu: editori, critici, jurnalişti, funcţionari de stat din domeniul cărţii ş.a.
3. A rezultat din dezbateri necesitatea ca ediţiile critice să fie subvenţionate de stat, inclusiv prin crearea unei structuri editoriale specializate, în cadrul căreia nu numai să fie desfăşurată activitatea specifică de cercetare, redactare, editare etc., dar să se poată transmite mai departe cunoştinţele şi forma îngrijitori de ediţii, având în vedere faptul că este vorba de o specializare de o complexitate deosebită, care solicită însuşiri specifice şi abilităţi dobândite în timp. În acest sens, s-a sugerat să fie avansată către Muzeul Naţional al Literaturii Române propunerea de a constitui un compartiment redacţional în cadrul Editurii Muzeul Literaturii Române, care să se ocupe în exclusivitate de ediţii critice, în măsura posibilului întreprinzându-se demersurile necesare pe lângă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pentru o asigurare financiară corespunzătoare, neexpusă fluctuaţiilor politice, a acestei activităţi.

Notă 2017. Preşedintele Filialei a luat legătura, la o săptămână după colocviu, cu dl. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, în vederea comunicării propunerii ca editura Muzeul Literaturii Române să preia realizarea ediţiilor critice. Dl. Ioan Cristescu a comunicat, la rândul său, că trecerea de la Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă la editura Muzeului a ediţiilor critice din autori români tocmai se făcuse, efectiv, cu numai câteva zile în urmă..

Notă 2020. Grupul de reflecţie a avut câteva întâlniri de lucru. Textulpentru Ghidului de bune practici în editare, pornit de la un crochiu propus de dl. N. Georgescu, este încă în curs de dezbatere şi elaborare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu